Град Варна се намира на северното българско Черноморие и се отличава с мек морски климат и изключително живописно крайбрежие. Средната януарска температура на въздуха +3°С, средната юлска +22°С, което прави района изключително подходящ за морски туризъм през топлите месеци на годината.

Град Варна разполага с международно летище, тук е най-голямото морско пристанище на българското черноморско крайбрежие, има яхтено пристанище, както и добре развита пътна инфраструктура.

На север от Варна са разположени най-големите курорти на страната с великолепни пясъчни плажове – „Св. св. Константин и Елена“, Балчик, „Златни пясъци“, „Албена“, Каварна и Кранево.

Градът разполага с 9 основни плажа с отличен пясък, предлагащи различни развлечения и услуги според предпочитанията на всеки турист.

Денят на град Варна се празнува в деня на Успение Богородично – 15 август.

Забележителности на град Варна са разположени близо една до друга, така че можете лесно да разгледате и посетите повечето от тях. Разхождайки се из прекрасния потопен в зеленина град Варна, ще можете да видите много интересни сгради в стария център, представляващи историческа и културна ценност, с красиви и необичайни фасади, които ще оценят ценителите на архитектурата.

Никой няма да остане безразличен към годишните летни фестивали, които се провеждат: Театрален и музикален фестивал „Варненско лято“, Международния джаз фестивал и Международния фолклорен фестивал или Международния кино фестивал „Любовта е лудост“.

Варна може да се похвали с изобилие от гастрономически заведения и кафенета за всеки вкус. Любителите на нощните забавления ще оценят достойнствата на множеството клубове и дискотеки.

VARNA HOLIDAY ще даде отговор на въпроса „Какво може да се посети и разгледа в град Варна?“.

Забележителности във Варна

МОРСКАТА ГРАДИНА

Приморският парк или Морската градина е един от символите на града и е обявена за произведение на парковото изкуство. Главният вход на парка красят величествени колони и слънчев часовник, приличащ на отлитащ лебед. В самият парк можете да посетите Музеят на Военноморския флот (Военноморски музей). Перлата на колекцията му е кораба „Дръзки“, който по време на Балканската война нанася тежко поражение на турския крайцер „Хамидие“. Както и яхтата „Кор Кароли“ – свидетелство за първото околосветско самотно плаване, осъществено от български мореплавател.

С водата са свързани и две от следните атракции на парка: огромен Аквариум за любителите на различни видове риби, миди и други морски жители, а също и Делфинариума. Тук си заслужава да посетите програмата с уникално шоу на делфини, в което са включени и зрителите.

В Морската градина на Варна се намира Планетариум и Астрономическа обсерватория, където можете да видите как се движи махалото на Фуко. На разположение на посетителите са и Природонаучен музей и Зоологическа градина.

РИМСКИ ТЕРМИ

За тези, които се интересуват от археология, ще са интересни Римските терми като част от руините на най-голямата римска баня на Балканския полуостров. Термите са били не само място за хигиена и къпане, но и център на социален и обществен живот. Разполагали са с няколко основи къпални: tepidarium – помещение за къпане с хладка (топла) вода; frigidarium – помещение за къпане със студена вода, caldarium – помещение за къпане с гореща вода.

КАТЕДРАЛА „СВЕТО УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО“

Невъзможно е да не я забележите – огромните ѝ златни куполи се виждат отдалеч. Тя е построена в края на XIX век и по големина е на второ място след катедралата „Александър Невски“ в София. Вътре се откроява красив иконостас, но си струва да надникнете тук по време на черковната служба и да послушате песента на хора. Църквата има страхотна акустика.

ЕВКСИНОГРАД

На брега на Черно море, на 8 км от град Варна, в парк пълен с екзотични и редки дървета се намира лятната резиденция на княз Александър Батенберг. Архитектите Майер и Лазаров през 1886 г. са създали резиденция по подобие на френските дворци от XVIII век с подобаващ блясък и разкош. Особено интересен е паркът към двореца, който се отличава с пищност и разнообразие. Днес дворецът „Евксиноград“ е правителствена и държавна резиденция.

ПРАБЪЛГАРСКО СЕЛИЩЕ „ФАНАГОРИЯ“

Действащ музей на открито, тук можете да разгледате дървени укрепления, наблюдателни кули, занаятчийски център, да влезете в юрта и да се снимате на ханския трон. Има развлечения като стрелба с лък, спектакъл с конна езда, учебен бой, ритуална молитва на шамана към бог Тангра. Също така може да се участва в майсторски класове по скулптура на глинени изделия и изпичане на хляб.

СКАЛНИЯТ АЛАДЖА МАНАСТИР И ПОБИТИТЕ КАМЪНИ

Ако по някаква, макар и малко вероятна причина времето ви разочарова или ви е омръзнало да лежите само на плажа, препоръчваме да разгледате две места малко по-отдалечени от центъра на Варна.

  • Изсеченият в скалите Аладжа манастир. Името му означава „шарен, цветен, пъстър“ и идва от преливащите се различни цветове на скалните масиви. Манастирът се състои от множество изсечени в скалите килии, разположени на две нива. Част от помещенията са в естествени пещери, част издълбани от монаси, съединени в система от коридори. В момента не е действащ манастир.
  • Разположената на 18 километра от Варна защитена местност Побитите камъни. Разходка между каменните колони, от които по-голямата част са с височина 5-6 метра, създава невероятно усещане и впечатление. Предполага се, че са възникнали преди 50 млн. години.