На 8 км от Варна, край брега на морето се намира  първата и най-старата извънградска резиденция на българските владетели от последното българско царство – дворецът Евксиноград.

Разположен на близо 900 декара земя и включва в себе си основна постройка, оранжерии с редки цветя, градини, алеи , френски парк, английски парк, винарска изба, спортен комплекс, ваканционни къщички и допълнителни постройки за обслужващия персонал.

През 1882 година княз Александър I Батенберг получава като подарък от Гръцката митрополия манастир „Свети Димитър“.

Най-напред е построен дворецът, като постепенно около него се изгражда паркът. За близо половин век някогашният недружелюбен и каменист бряг се превръща от „грозно патенце“ в „прекрасен лебед“. Той става любимо място за почивка и морски бани на княза. Хората го наричат „Сандрово“, по името Сандро, с което Александър І е известен сред близките си. Князът пристигал с файтон от Варна, ескортиран от лична охрана гвардейци. С крайморския княжески дворец са свързани важни събития около обявяването на Съединението. Именно тук на 6 септември 1885 княз Александър І, който пристигнал седмица по-рано на почивка, подписва Указа за Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

След абдикирането на княза, българската държава откупува имението. Следващият владетел, който допринася за развитието на градините и двореца е Фердинанд. Когато Фердинанд идва в България, взима резиденцията под наем от държавата, разширява и облагородява стопанството, и тогава на 27 юли 1893 по желание на съпругата му, княгиня Мария-Луиза, името е променено от „Сандрово“ на „Евксиноград“. С указ от 1893 година той преименува резиденцията, като името е вдъхновено от древногръцкото име на Черно море – Понтос Евксинос, което ще рече „гостоприемно море“. Тоест преводът на Евксиноград може да бъде както гостоприемен град, така и град на Черно море.

Първоначалният проект за главната сграда на двореца „Евксиноград” е изготвен от австрийския архитект Виктор Румпелмайер във френски шато-стил „Луи XIII“ (фугирана тухлена зидария, висок мансарден покрив с медна обшивка и часовника кула). Сградата е довършена през 1893 год. и се възприема като един от най-изящните примери на архитектурата в България след Освобождението.

Пропусквателен режим:

За да посетите дворец „Евксиноград“ Ви е необходима предварителна резервация. Можете да направите такава на: 052 393 140
Свържете се с нас, ако имате нужда от съдействие.