Територията на град Варна разполага с широка гама от плажове плажове подходящи, както за любителите на коктейли, така и за свободолюбивите плажуващи странящи масовата тълпа.

Дванадесет охраняеми плажа спомагат за рекреацията на посетителите на град Варна:

Плаж „Рапонги“

Намира се в града, може да се стигне до него през Морската градина. Най-различни видове заведения спомагат за приятната атмосфера на почиващите. Паркоместата не са платени, през уикенда паркирането е по-трудно

Плаж „Кабакум“

Намира се на десетина километра от центъра на града. Може да се ползват линиите 409, 109. Плажът предлага на гостите си рибни ресторанти и плажни барове, както и множество водни атракции: джетове, водни колелета, водни ски и различни надуваеми атракциони. Паркоместата не са платени, през уикенда паркирането е по-трудно

Плаж „Ривиера“

Плажът при комплекс „Ривиера“ е едно от красивите места по българското Черноморие и се намира на 15 км от центъра на град Варна, в близост до к-к Златни пясъци. Плажната ивица е голяма. В близост до нея са разположени няколко хотела и ресторанта. В комплекса има различни атракциони като спа центрове, спортни центрове, конферентни зали и други.
Можете да го посетите с градски транспорт линия номер 409.
Плажът е платен, както и паркоместата на територията. 

Плаж „Св. Св. Константин и Елена“

Намира се на 7 км от центъра на град Варна и се намира на територията на к-к Свети Свети Константин и Елена.   Плажовете са открити от май до октомври и предлагат на туристите различни атракции и възможности за развлечения като водни ски, сърф, джетове, слънчеви бани и приятни разходки.
Можете да го посетите с градски транспорт линии номер 409, 109.
Плажовете са безплатни, както и паркирането на определни места около тях.

Плаж „Слънчев ден“

Плаж Слънчев ден се намира на десет километра от град Варна в посока Златни пясъци е връзката между плажовете на Св. Св. Константин и Елена и плаж Кабакум. Плажът е с безплатен достъп, но паркирането е ограничено. Има паркинги на 500 метра от плажната ивица.
Можете да го посетите с градски транспорт линии 409, 109

Плаж „Бриз буните“

Плаж Бриз буните се намира северно от плаж Рапонги и е известен с по-спокойно пребиваване. В непосредствена близост има заведения за хранене, но не и барове. 
Паркоместата не са платени, през уикенда паркирането е по-трудно

Плаж „Ветеран“

Намира се на 15км от град Варна (Южна посока) и е в близост до Паша дере и Фичоза. Достъпа става с автомобил до хижа „Ветеран“ и оттам 2км пеша. Идеален за любителите на спокойствието, чистотата и красотата.
Паркоместата не са платени.

Плаж „Черноморец“

Плаж „Черноморец“ се намира на около 15км южно от град Варна, между плажовете на Фичоза (на север) и Паша дере (на юг). В региона се намира защитената територия „Ракитника“ и има много борови дървета. Брегът е стръмен и са се образували малки пясъчни плажове, а в морето има големи скали, паднали заради свлачища.
Природата около плажа е непокътната, впечатление правят единствено руините останали от строежите преди 1990 година. Плажът разполага с барбекю, което посетителите, могат да използват.Плажната ивица е малка и спокойна сравнително чиста, въпреки че за нея отговарят главно посетителите.
Паркоместата не са платени.

Плаж „Фичоза“

Плаж „Фичоза“ се намира около 12км южно от Варна, в близост до района на Паша дере.  Плажът е чист, леко каменист, но подходящ за семейства с деца, за риболовили за ловене на миди. В региона има няколко ресторанта и барове. През летните съботи и недели плажа е се посещава от много хора от град Варна.
Паркоместата не са платени, през уикенда паркирането е по-трудно.

Плаж „Паша дере“

Паша дере е последният плаж на юг от Варна, преди края на построените 10 километра от Автомагистрала „Черно море“, свързваща морската столица с Бургас. До самия плаж се стига по шосе, разклоняващо се от пътя за Бургас, точно на края на 10-те километра. Пътят е много тесен, а в последния си километър е „черен“, но до плажа се стига и с обикновена кола.
Паркоместата не са платени.

Плаж „Камчия“

Защитена местност и плаж Камчийски пясъци отстоят на около 40км от град Варна и се намира между село Шкорпиловци и устието на река Камчия. Камчийски пясъци е наистина огромен и е мечта за всеки, който мечтае за пусти и девствени плажове. В близост до него е разположена лонгозна гора. Местността е изключително тиха и спокойна и предлага усамотение и бягство от ежедневния стрес.
Паркоместата не са платени.